Många som hör eller läser ordet bildbehandling tänker förmodligen på programmet Photoshop. Ända sedan Adobe Photoshop lanserades år 1990 har det varit förstahandsvalet för näst intill alla illustratörer, grafiker och fotografer för bildredigering, och det har närmast blivit synonymt med bildredigering och bildmanipulation.

Och det är inte utan anledning. Det är nämligen ett avancerat och kraftfullt program med ett nästan oändligt antal möjligheter och funktioner som det kan ta åtskilliga år att lära sig använda. Det kan kännas både överväldigande och väldigt oöverskådligt när funktionerna som erbjuds är så många och så avancerade. Det andra som många kommer att tänka på är priset. Det har nämligen aldrig varit i närheten av billigt att använda Photoshop.

Oavsett om du en gång har köpt det som program eller om du väljer att prenumerera på det online, vilket är en möjlighet nu för tiden, kostar det riktigt mycket pengar att använda Photoshop. Det är med andra ord inte ett program man bara köper för nöjes skull.

Få de grundläggande funktionerna

Men så behöver det faktiskt inte alls vara med Photoshop. Lika avancerad och dyr som fullblodsversionen av Photoshop är, lika enkelt och gratis är Photoshop Express. Det rymmer inte alls lika många och avancerade funktioner som Photoshop, däremot är det enkelt att börja använda, och för de flesta kommer funktionerna i Photoshop Express att vara fullt tillräckliga för den grundläggande bildredigering de vill utföra.

Här går det till exempel att justera ljus och färg, och även beskära bilder. Men det går att göra mer avancerade justeringar som att ta bort oönskade detaljer, justera fokus och applicera olika filter. I den här artikeln visar vi hur du kommer igång med att använda Photoshop Express för att redigera bilder samt använder de mest grundläggande funktionerna för att ge dina bilder nytt liv. Och det utan att det kostar en enda krona.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.