En skärmbild, kallas även en skärmdump eller ett screenshot, är i princip ett fotografi av det som visas på bildskärmen. Vi använder skärmbilder hela tiden i tidningen, men de kan lika gärna vara underhållande om de visar något knasigt fel eller nyttiga för att kunna visa någon hur det ser ut på skärmen. De kan vara lämpliga att använda som dokumentation om du fyller i ett formulär på en hemsida eller beställer något online.

I Windows är det bara att trycka på tangenten Prt Scr (Print Screen) för att ta en bild av skärmen. Bilden hamnar dock i urklipp och försvinner direkt så fort något annat kopieras. Därför måste den direkt klistras in och sparas i exempelvis Paint. Detta fungerar oftast bra, men det är ett ganska knöligt arbetssätt. Dessutom är inte Paint särskilt lämpligt för att göra något mer med bilden än att bara spara den.

I tolv år har två programmerare jobbat på att få fram en lösning som gör det smidigare att ta och arbeta med skärmbilder. Resultatet är programmet ShareX. Det kan allt det som standardprogrammen i Windows inte kan. Det går till exempel att ringa in något, dra en pil, sätta ut steg för steg-punkter för att beskriva ett förlopp och skriva kommentarer direkt i bilden. Programmet innehåller verktyg för bildbehandling.

Men det bästa med programmet är att det sparar skärmbilderna så fort de är tagna och att det går att göra dem färdiga med kommentarer och allt direkt. Programmet är enkelt utformat och syns bara som en ikon i Aktivitetsfältet. Tänk på att ShareX kan mycket mer än vad vi får plats med att beskriva i den här artikeln

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.