Google Foto är den kanske mest fantastiska webbtjänst som finns. Den erbjuder nämligen oändligt med utrymme för ens bilder och videor som sparas via tjänsten. Visserligen måste bilderna sparas i ett särskilt komprimerat format, men ändå. Dessutom är tjänsten gratis. Fantastiskt!

Tyvärr är den sagan slut nu. Nej, inte riktigt. Google Foto finns kvar och fungerar på samma sätt som tidigare, men snart försvinner det oändliga utrymmet. Från den 1:a juni ändrar nämligen Google reglerna för hur tjänsten lagrar alla bilder. Allt som sparas i Google Foto från det datumet kommer att dela lagringsutrymme med allt annat som du har sparat hos Google. Det vill säga att om du använder appen Google Foto i mobilen och automatiskt sparar allt du tar med kameran, så kommer bilderna och videorna att sparas i samma lagringsutrymme som e-posten från Gmail och filerna från Google Drive. Allt hamnar med andra ord i de 15 gigabyte som alla med ett Googlekonto får gratis.

Ett sätt att lösa eventuell utrymmesbrist är att uppgradera Google-kontot med mer lagringsutrymme. 100 gigabyte kostar 190 kronor om året. Det finns fler varianter att välja mellan.

Ett sätt är att städa bland alla sparade filer för att frigöra plats i gratisutrymmet du redan har. Är du selektiv med vilka bilder du sparar i Google Foto kan de 15 gigabyten räcka långt. I den här artikeln visar vi hur du hittar de filer som tar upp mest plats och vi tar även upp ett par knep som får utrymmet du redan har att räcka längre på sikt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.