Under min semester på Island tog jag totalt 144 foton med min digitalkamera. När jag kom hem frågade min farbror om jag inte ville skicka alla bilderna från resan till honom. Det ville jag naturligtvis, men det uppstod snabbt ett problem: Hur ska jag skicka bilderna? Min farbror är långt ifrån den mest IT-kunniga.

Han använder inte några fildelningstjänster som Dropbox, Google Foto, OneDrive eller WeTransfer, så skulle jag bli tvungen att avsätta timmar för att skicka dem i otaliga mejl? Vanligtvis är det lösningen, och den kan vara ganska frustrerande. Det kan ta lång tid att bifoga bilderna i ett mejl tills e-posttjänstens kapacitet är full.

Sedan behöver man börja om från början i ett nytt mejl och det kan göra det svårt att komma ihåg hur långt man hade kommit. Det är därför lätt hänt att samma foton skickas flera gånger, och så får mottagaren svårt att få rätsida på allting. Den ganska ohållbara och krångliga processen slapp jag helt efter min semester på Island. Tack vare ett smart program dök det upp en mycket enkel lösning på trasslet: Ashampoo Photo Mailer, som programmet heter, gjorde så att bilderna skickades problemfritt via e-post helt automatiskt.

Spara tid, arbete och pengar

Programmet är nämligen gjort för att skicka hundratals foton via mejl utan att du behöver lyfta ett finger. Innan Photo Mailer kan skicka iväg bilderna behöver du välja i vilken kvalitet som bilderna ska skickas till mottagaren. Här finns det fyra olika bildkvalitetsnivåer att välja mellan. Beroende på vilken nivå du väljer anpassar programmet automatiskt bilderna och samlar dem i så många mejl som krävs.

Om du vill skicka hundra foton i högsta kvalitet kommer programmet att fördela bilderna i fler mejl än om samma hundra foton var av lägsta möjliga kvalitet. När jag skulle skicka foton från Island valde jag att bilderna skulle ha den lägsta kvaliteten, vilket resulterade i att min farbror fick sju mejl med foton av vulkaner och hästar. Detta gjorde jag från ett Outlook-konto, och just Outlook kräver en del särskilda inställningar för att du ska kunna använda programmet.

Ashampoo Photo Mailer måste nämligen ha tillåtelse att skicka mejl från ditt konto. Inställningarna är dock enkla att justera och vi visar såklart hur du gör. Du hämtar Ashampoo Photo Mailer utan kostnad i Fördelszonen. Det enda du behöver göra är att registrera dig som användare om du inte redan har ett Ashampoo-konto. När installationen är genomförd och programmet redo att användas är ditt enda uppdrag att välja vilka foton som ska skickas. Sedan sköter programmet resten av jobbet åt dig. Jag valde att skicka alla mina foton från Island, och det tog bara tre minuter innan alla bilder låg i min farbrors inkorg redo att hämtas till datorn.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.