De gamla negativa filmrullarna från tiden före digitalkameran är fulla med minnen: Familjesemestrar, bröllop, barnens första steg och mycket mer. Tyvärr står lådorna med negativ ofta bara och samlar damm i en vrå där ingen får glädje av de minnesvärda stunderna.

Det kan kännas som en oöverskådlig uppgift att få dem framkallade eller digitaliserade – och är det inte ganska dyrt också? Ofta är svaret ja, för det kostar en del att få negativen framkallade eller digitaliserade av ett proffs. Som med så mycket annat går det att spara pengar genom att göra det själv, men även här kan det bli dyrt då priset på utrustning för att skanna negativ kan passera 1 000 kronor. Därför kommer den helt nya appen Kodak Mobile Film Scanner som en skänk från ovan.

Den är gjord för att digitalisera negativ och priset är definitivt lätt att tycka om. För noll kronor blir det nämligen möjligt att skanna lådvis med negativ genom att använda mobilen.

Skanna negativen jättesnabbt

Kodak Mobile Film Scanner, som finns för både Android och iPhone, gör att du förbluffande snabbt och enkelt kan förvandla gamla negativ till moderna digitala bilder. Allt görs med hjälp av mobilen och kräver bara rätt förhållanden och en stor portion koncentration.

Det måste till exempel finnas en bakgrund med kraftig belysning som negativen kan placeras mot för att du ska kunna få ett tillfredsställande resultat. Kvaliteten på skanningen blir inte av samma höga kaliber som när en professionell fototjänst framkallade negativen, men det går att få snygga digitala foton genom att skanna negativen med mobilen. Det finns inga begränsningar för hur många negativ du kan skanna med appen så du kan försöka flera gånger för att få bästa resultatet.

Gör resultatet snyggare

Ofta blir inskannade negativ inte helt perfekta. De kan se lite konstiga ut i färgerna eller bli oskarpa i kanterna, men det är enkelt att korrigera. Kodak Mobile Film Scanner har nämligen en inbyggd verktygslåda så att du kan redigera direkt i appen. Kontrasten kan till exempel ändras, eller så kan du byta färgtemperatur.

Det går också att använda filter om bilden behöver fixas till. Om ett hörn behöver fixas till finns det ett fint beskärningsverktyg för ändamålet. Det kan dock vara en bra idé att gå steget längre och utföra all efterbehandling av dina inskannade negativ i ett bildbehandlingsprogram till datorn. Här är det en utmärkt idé att använda programmet Adobe Photoshop Express, som kan hämtas utan kostnad i Fördelszonen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.