Det finns några program som alltid bör finnas på datorer. En bra webbläsare, ett antivirusprogram, en videospelare, ett komprimeringsverktyg, ett backupverktyg, ett kontorspaket – och inte minst ett bildredigeringsprogram. Ett av de mest kraftfulla och mångsidiga verktyg du kan installera på datorn är programmet för att förbättra bilder.

Det kan ge dig nästan oanade möjligheter, inte bara när det gäller dina egna bilder och foton, utan även för att hjälpa andra med att redigera semesterfoton eller skapa snygga bakgrundsbilder till Windows. Ett bildbehandlingsprogram kan vara som en digital schweizisk armékniv med en mängd olika funktioner. Därför kan ett bra bildbehandlingsprogram redigera dina foton, så att de blir både bättre, snyggare och mer intressanta när du ska visa upp dem. Även de enkla verktygen, till exempel för att justera ljus och kontrast, kan medföra en verkligt stor skillnad och verkligen förändra dina bilder.

För både små och stora uppgifter

Men ett program som Paint.net kan mycket mer än bara grundläggande bildredigering. Det kan till exempel enkelt lägga till text eller grafik i dina bilder. Därmed blir programmet nästan oumbärligt om du vill göra inbjudningar till en fest, eller om du till exempel vill lägga till sådant som punkter, text och andra detaljer på en karta.

Programmet kan användas för betydligt mer avancerad redigering och bildmanipulation. Bland annat kan du klippa ut ett eller flera objekt från ett fotografi och överföra dem till ett annat, eller ändra färgerna på moster Ernas hår om det är onaturligt blekt på det gamla fotografiet. Med ett bra bildbehandlingsprogram är det bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra.

Kom igång snabbt

I den här artikelserien visar vi de mest grundläggande funktionerna i Paint.net, så att du kan komma igång med att använda programmet. När du bemästrar de teknikerna och är redo att ta dig an mer avancerade funktioner finns det massor av bra och utförliga guider på Google och YouTube som visar hur du använder programmet.

Det är bara att söka och prova sig fram. Många av filmerna är på engelska, men eftersom du kan följa med i filmerna behöver det inte vara ett hinder. På den här sidan har vi gjort en introduktion till programmet, så att du snabbt kan komma igång. På den översiktsbilden kan du se de mest använda funktionerna och verktygen i programmet och vad de används till. På kommande sidor fördjupar vi oss sedan i enskilda funktioner.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.