2020 innebär en makalös återkomst för webbkameran. När hela världen ska umgås på distans har många upptäckt hur viktigt det är med en webbkamera som ger både tydlig bild och bra ljud. Det har inte minst märkts på försäljningen som har gått spikrakt uppåt den senaste tiden.

Vi har testat sex modeller i skilda prisklasser för att ta reda på om det finns några skillnader och om det är värt att satsa några extra kronor på en dyrare kamera. Under arbetets gång har vi slagits av hur eländiga webbkameror det sitter i många bärbara datorer och hur extremt mycket bättre det kan bli med en extern webbkamera av god kvalitet.

Något annat som är värt att fundera på är ansiktsinloggning. Det är en funktion som finns i en del bärbara datorer, men sällan eller aldrig i stationära. Det är något speciellt att bara visa upp sig framför datorn för att logga in. När man väl har vant sig vid det känns det väldigt främmande att behöva knappa in ett långt lösenord bara för att komma in i Windows.

Värt att notera i samband med det här testet är att priserna har varierat kraftigt under det senaste året. Det beror förstås på den stora efterfrågan över hela världen, något som inte bara resulterar i tomma butikshyllor utan även gör att tillverkarna inte hinner med att få fram produkter. Under testernas gång har vi noterat prissvängningar på uppemot 15 procent. Därför kan priserna vi anger här skilja sig en del från hur det ser ut i butikerna just nu.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.