En dashcam är något som är trevlig att ha, men som du förhoppningsvis aldrig kommer att behöva. Det är som en liten övervakningskamera för bilen – men istället för att hålla ett öga på inbrott tittar kameran ut genom vindrutan och spelar in video, så att du kan visa vad som hände om det till exempel skulle hända en olycka.

Kameran spelar in i stort sett samma saker som du själv ser genom vindrutan, och inspelningen kan senare användas som dokumentation till polis eller försäkringsbolag. Det är också en källa till många YouTubevideor med inspelningar av vägar, överraskande händelser och olyckor över hela världen. Ordet dashcam är en blandning av de engelska orden för instrumentpanel och kamera.

Kamerorna behöver dock sällan monteras på instrumentpanelen, utan i stället upptill på vindrutan. De flesta användare väljer då att dra den medföljande USB-kabeln runt vindrutan och ner till bilens eluttag. Kameran känner av när du startar bilen och kör iväg. Den börjar då spela in området framför bilen i en loop, så att inte kamerans microSD-kort fylls med video varje gång du är ute och kör. Inspelningen sparas automatiskt om kameran upptäcker att du har varit med om en olycka. Du kan också själv välja att spara inspelningar om du stöter på något intressant längs vägen.

Dashcams är vanligtvis monterade på en liten fot som fästs på vindrutan med kraftig dubbelhäftande tejp. Om du lämnar bilen på en ödslig plats kan du klicka loss kameran från foten och ta den med dig för att undvika att den blir stulen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.