Ibland dyker det upp tillfällen när det vore bra att kunna omvandla ett tryckt eller utskrivet papper till text i datorn. Det kan röra sig om utskrivna dokument där datorfilerna är raderade eller kanske gamla skrivmaskinssidor som ska sparas digitalt. Det går visserligen att skanna in alla typer av dokument, men de sparas alltid som bilder i datorn. För att kunna arbeta vidare med texterna måste dokumenten behandlas på ett annat sätt. Kanske har du skrivit av dokument ord för ord för att få dem digitala. Ett bättre alternativ är textigenkänning, populärt kallad OCR, som är en teknik som kan känna igen inskannade tecken och tolka dem som bokstäver.

Vi har skrivit om textigenkänning många gånger i PC-tidningen och använt såväl program som webbtjänster för att tolka texter. Alla har det gemensamt att det krävs en hel del för att det ska fungera. Det behövs en skanner och processen kan ta tid, särskilt som alla inskannade texter måste gås igenom noggrant. Så är det inte längre, nu har vi nämligen Google Dokument. Googles onlineordbehandlare kan öppna bildfiler och tolka texten i dem. Det fungerar riktigt bra och det spelar ingen roll vilket språk texterna är på. Google Dokument kan tolka text på alla de hundratals språk som Google stödjer. Det behövs inte ens någon skanner längre. I stället används appen Office Lens i mobilen och med hjälp av mobilkameran fotograferas dokumenten enkelt av. De avfotograferade ­dokumenten är sedan direkt redo att tolkas av Google Dokument. Läs vidare på de kommande fyra sidorna om hur du gör.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.