När du kommer hem från en semester med kameran eller mobilen fylld med färska bilder är det roligt att kunna visa upp dem för släkt och vänner. Var ni åt, vad ni såg, var ni bodde och vad ni gjorde. Men det kan kännas som en överväldigande uppgift att gå från ett oorganiserat fotoalbum på flera hundra bilder till att välja ut de bästa 30 bilderna.

Dessa ska få rimlig storlek, vändas rätt och ha lättförståeliga namn, så att man kan ordna dem i en mapp och antingen skriva ut eller skicka dem digitalt. Framför allt kan det kännas helt oöverskådligt om du behöver lägga tid på att ändra storlek eller namn på bilderna en och en, men det finns hjälp. Programmet FastStone Photo Resizer kan göra samma ändringar på många bilder samtidigt. Allt du behöver göra är att tala om vad som ska ändras och vilka bilder det gäller, så gör programmet resten.

Det är dessutom så smart gjort att programmet automatiskt behåller originalbilderna, så att du har dem kvar om du till exempel vill skriva ut en högupplöst bild. Programmet är nämligen inställt på att justera storleken på bilderna, eftersom de lätt kan ta ganska mycket plats på hårddisken. Det är inte heller särskilt praktiskt om du ska skicka många bilder via mejl eller Messenger, eller om du vill lägga upp bilderna på en hemsida.

Med FastStone Photo Resizer anger du bara hur många procent bilden ska reduceras, så att den plötsligt till exempel tar upp 500 kB i stället för 3 MB. Om bilden bara ska visas på en mobilskärm, på en datornskärm eller på en iPad finns det ingen som kan se att bilden har gjorts en hel del mindre. FastStone Photo Resizer gör det också enkelt att ändra namn på många bilder samtidigt. På så sätt kan du kalla alla dina bilder från semestern något som gör det snabbt och lätt att identifiera dem.

Sedan kan du utan problem ta fram dem på datorn om du till exempel vill göra en fotobok eller dela bilderna med familjen. Här visar vi dig några av de mest grundläggande funktionerna som finns i programmet, och när du har lärt känna dem kan du på egen hand utforska andra av programmets möjligheter. Mycket nöje.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.