Det är allmänt känt att fotografier som du låter ligga framme kan gå sönder. Du kan råka spilla något på det eller riva sönder det och det kan blekas av solen om det hamnar nära ett fönster. Däremot är digitala bilder och fotografier i tryggt förvar på hårddisken, där ingenting kan förstöra dem så länge som hårddisken är hel och i säkert förvar. Eller hur?

Det är ju en betryggande tanke att dina bilder är i absolut säkerhet när de lagras digitalt. Sanningen är dock lite mer nyanserad än så, och du kan faktiskt själv vara den primära orsaken till att dina digitala foton försämras. Utan att veta om det kanske du råkar förstöra dina egna bilder.

Datorn packar ihop dina bilder

När du sparar bilder på datorn blir de samtidigt komprimerade. Det innebär att bilden eller fotografiet omvandlas till en datafil som i olika omfattning packas ihop för att spara utrymme. Det gör datorn genom att ta bort den mest onödiga informationen i bilden. Det kan till exempel handla om att vissa färgnyanser som ligger väldigt nära varandra får samma färg för att spara plats, eftersom datorn då bara behöver hantera en enda nyans. Med andra ord har komprimering en viss inverkan på bildens kvalitet och hur stor den effekten är beror till stor del på hur kraftig komprimeringen är.

Du kanske har varit med om det här fenomenet när du skickar en bild via sms, WhatsApp eller Facebook Messenger och bilden plötsligt inte är lika skarp, färgglad eller kontrastfylld som originalfotot. Det beror på att den typen av kommunikationstjänster gör en kraftig komprimering för att spara utrymme och därmed serverkraft – och därmed pengar – när du skickar dina bilder till släktingar, vänner och bekanta. Exakt samma sak kan hända varje gång du öppnar, redigerar och sparar dina bilder och videor på datorn. Varje gång som du öppnar, ändrar och sparar en bild sker en komprimering och därmed en kvalitetsförlust. Du kan långsamt förstöra kvaliteten på dina bilder utan att du är medveten om det.

Spara i rätt format

Den typen av digital degenerering kan du undvika genom att känna till problemet och genom att spara i rätt format när du gör ändringar i dina filer. Du kan exempelvis välja att spara foton på datorn i TIFF-format som visserligen tar lite mer plats än JPG och PNG, men i gengäld bevarar fotografiets ursprungliga kvalitet.

I den här artikeln visar vi hur du får dina bilder att behålla sin kvalitet så länge som möjligt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.