Dagens mobiler har så imponerande bildkvalitet och så hög upplösning att de för många av oss har ersatt den traditionella foto- eller videokameran. Med en digitalkamera var det enkelt att ta ut minneskortet och ansluta det till datorn när kameran behövde tömmas på bilder. Nu blir fotona ofta bara liggande i mobilens inbyggda minne – och det är tyvärr inte alltid helt enkelt att flytta bilderna från mobilen till datorn.

Samtidigt är det stor skillnad på hur Android-mobiler och iPhones arbetar när bilderna ska flyttas till datorn. I praktiken slutar det därför ofta med att bilderna stannar kvar i mobilen eller skickas till en nättjänst som Google Foto i lägre upplösning.

Automatisk backup av mobil

Det är synd, för ju längre tid det går från det att du tar bilder och filmklipp till det att du får bilderna i säkerhet, desto större är risken att mobilen går sönder eller förloras eller att bilder raderas av misstag. Det är som om mobiltillverkarna inte har tänkt på hur användarna ska få ut bilderna ur sina mobiler.

När man till exempel ansluter en Android-mobil till datorn är det ganska svårt att veta hur man ska navigera i det oöverskådliga mappsystemet för att hitta bilderna tagna med den inbyggda kameran. Det är naturligtvis ett problem som enkelt kan lösas genom att betala för ett abonnemang hos en tjänst som till exempel Google Drive, Google Foto eller Apples iCloud, men varför lägga pengar på det när det finns plats på datorn?

Ingen platsbegränsning på datorn

Med Resilio Sync, som både är ett program till datorn och en app till mobilen, kan du enkelt ställa in så att mobilen synkroniserar videoklipp, bilder och andra filer automatiskt, så att de alltid kopieras till en mapp på datorn. Synkroniseringen sker så snart du har tagit en bild eller spelat in ett videoklipp. Därmed kan du vara säker på att du alltid har en fullständig kopia av din fotosamling på datorn.

En av de stora fördelarna med att använda programmet Resilio Sync är att det är oberoende av tjänster på nätet. När programmet synkroniserar innehåll i mobilen skickas filerna direkt till en mapp på datorn via det trådlösa nätverket eller mobilnätet. Den här tekniken heter peer-to-peer eller P2P. Det innebär att du kan säkerhetskopiera lika många filer som du har plats för på datorn utan att det kostar en krona. Du blir inte heller begränsad till att filerna bara får ha en viss storlek.

Även mellan dator och NAS

Resilio Sync kan också användas för att para ihop två mappar på två olika datorer, så att du alltid har samma filer i mapparna på båda datorerna. Även detta sker direkt från dator till dator utan begränsningar. Om du vill göra på det sättet behöver du bara installera Resilio Sync från Fördelszonen på båda datorerna och skapa en ny Standard Folder i programmet. Det går till och med att installera Resilio Sync på NAS-servrar från Synology, Asustor, Drobo, Netgear, WD och andra tillverkare. Där behöver du bara hitta och installera programpaketet från din NAS programbutik.

I den här artikeln fokuserar vi dock på hur du kommer igång att dela innehållet i mobilens bildmappar med en mapp på datorns hårddisk.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.