Är du vare sig duktig med penna och papper eller med penslarna i datorprogrammet Photoshop? Oroa dig inte, det är sånt du inte längre behöver hålla på med – artificiell intelligens kan göra jobbet åt dig. I dessa dagar skrivs och pratas det väldigt mycket om artificiell intelligens och vilka fördelar och fallgropar som kan finnas med att använda den typen av verktyg. En av de mest imponerande i sitt slag är den artificiella intelligensen som heter Dall·E 2.

Den är lika avancerad och imponerande som den är enkel och okomplicerad, och kanske är det just därför som den har blivit så extremt populär.

Så använder du Dall·E 2

Dall·E 2 fungerar ungefär som en mänsklig grafiker eller illustratör. Du berättar vad du vill ha en bild av och sedan skapar Dall·E 2 en bild åt dig. Till skillnad från en artist av kött och blod tar det dock bara den artificiella intelligensen några sekunder att skapa den stil, det motiv och den grad av realism eller abstraktion som du anger. I praktiken fungerar det genom att du skriver en text, även kallad ”prompt”, där du beskriver motivet.

En ”prompt” är den text som du matar in i datorn och som i slutändan resulterar i en bild. Här är det nästan bara fantasin som sätter gränser för vad du kan hitta på. Du skriver vad bilden ska föreställa, men också beskriva en stil, exempelvis realism, eller typen av kamera som bilden eller konstverket ska se ut som om de tagits med, till exempel ”GoPro” eller ”canon ef 105 mm f/2.8”. Du kan vara så specifik eller luddig som du vill.

Det beror i hög grad på hur mycket kontroll du vill ha. I exemplen som du kan se både här på uppslaget och i resten av den här artikeln försöker vi visa hur otroligt omväxlande och imponerande bilder och konstverk som AI:n Dall·E 2 kan skapa. Allt hänger på vad du skriver, och hur tydlig du väljer att vara.

Kom igång enkelt

Här visar vi hur du kommer igång med att använda Dall·E 2. Först måste du dock registrera dig som användare, sedan är du redo att lära känna den artificiella intelligensen. Det kan ta lite tid att lära sig hur du skriver de bästa prompterna och därmed får de bästa resultaten. Det är bara en liten detalj: Dall·E 2 förstår ännu inte svenska, så när du ska kommunicera med roboten sker det på engelska.

Om du har svårt att formulera dig utförligt på engelska rekommenderar vi att du använder ett översättningsverktyg för dina prompter. Det kan till exempel vara Google Translate, som klarar av att översätta ord och fraser från svenska till engelska, i alla fall för husbehov. Sedan är det bara att sätta igång att uppleva vad artificiell intelligens egentligen kan göra.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.