Det gamla ordspråket säger att hunden är människans bästa vän, men kanske håller artificiell intelligens på att utvecklas till en ordentlig utmanare. AI, som artificiell intelligens också kallas, blir nämligen alltmer avancerad och därmed mer användbar för oss. Samtalsroboten ChatGPT kan till exempel ge mer eller mindre sanningsenliga svar på nästan vad du än frågar den om, och nu kan du också få artificiell intelligens att färglägga svartvita bilder.

Om du har en hög med gamla svartvita foton av familjen och skannar in dem på datorn kan de få nytt liv på några sekunder. Verktyget, som heter Palette, är baserat på artificiell intelligens som med hjälp av en speciell teknik kan identifiera motivet i ett foto och komma med en kvalificerad gissning av hur bilden skulle se ut i färg. När bilden är färglagd av Palette kan du spara den på datorn och använda det nya, färglagda fotot som du vill.

Färg med tre klick

Allt du behöver göra för att färglägga ett svartvitt foto är att besöka hemsidan palette.fm och ladda upp en bild från datorn till tjänsten. Det är gjort med några få musklick. Sedan analyserar Palette automatiskt fotot och visar ett första förslag på din svartvita bild i färg. Om färgerna inte blir riktigt rätt kan algoritmen generera flera alternativa förslag på färgsättning. Du kan nämligen få Palette att göra en ny analys av bilden och på så sätt leverera ett nytt resultat. Palette är helt gratis, men du kan välja att betala lite och få färglagda foton i hög upplösning.

Den kostnadsfria versionen ger dock ganska bra resultat och tjänsten kräver inte att du registrerar dig som användare. Palette behöver bara använda ditt foto och du behöver inte oroa dig för att bilden missbrukas eller hamnar i händerna på obehöriga. När ett färglagt foto har hämtats till datorn raderas både det nya och det ursprungliga exemplaret permanent från Palettes server.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.