På datorns tangentbord finns PrScr eller Print Screen långt upp till höger bredvid de mindre använda Scroll Lock och Paus/Break. Tangenten Print Screen uppfanns ursprungligen för att skicka en bild av det som visades på skärmen till dåtidens matrisskrivare. Nu för tiden används den istället för att spara en bild antingen av hela skärmen eller av det aktiva programfönstret.

När du trycker på den tangenten samtidigt med Windows-tangenten sparas det en bild av hela skärmen på datorn, vilket kan blir ovärderlig som dokumentation. Skärmbilderna kan du till exempel använda om du ska dokumentera en varas pris på en hemsida, eller visa någon som är mer datorkunnig ett felmeddelande som syns på skärmen. Funktionen är även användbar när du får ett meddelande på skärmen som du inte hinner läsa innan det är borta. Med den sparade skärmbilden kan du läsa hela texten i lugn och ro. Som tidigare nämnts går det även att spara en bild av det aktiva fönstret på skärmen, eller av hela skärmen eller skrivbordet. Båda två fungerar med både Windows 10 och 11.

Om du bara vill spara en bild av det aktiva fönstret håller du ned Alttangenten samtidigt som du trycker på de två andra knapparna. Den främsta anledningen till att den här metoden är den lättaste för att spara en bild av skärmen är att Windows själv sparar bilden direkt på hårddisken, utan att du behöver använda något extra program.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.