Det har aldrig varit enklare att ta en bild, eftersom alla moderna mobilerär utrustade med minst en kraftfull kamera. Den kan aktiveras på några sekunder och med ett enkelt tryck kan du ta ett foto. Sedan är det lika enkelt att ladda upp bilden till en lagringstjänst i molnet, direkt från mobilen. Det är som utgångspunkt praktiskt och fullständigt oskyldigt, men den bild som laddas upp till exempelvis Google Foto innehåller dessutom en hel del personlig information som främmande personer kan utnyttja.

Föreställ dig att du till exempel vill köpa en begagnad gitarr på eBay. Till att börja med ser gitarren bra ut, men du ber ändå säljaren om ett par extra foton av den eftersom du ska få den skickad med posten. Bilderna får du som en länk till ett Google Fotoalbum. Vid en första anblick visar de bara en gitarr med en vit vägg som bakgrund. De åtföljs av en text som beskriver gitarrens skick, men bortsett från det ger säljaren dig ingen information.

Trots det kan du efter några minuter veta exakt hur varje foto togs, när det togs och inte minst var i världen fotografen och gitarren befann sig när fotot togs.

Dold information skvallrar

I själva verket döljer sig nämligen mycket mer än vad som är uppenbart i digitala foton. Om du laddar ner de skickade bilderna som bara verkar föreställa en begagnad gitarr, kan du på kort tid hitta potentiellt känslig information om säljaren. Det enda du behöver är en dator och en internetuppkoppling. Då kan du till exempel upptäcka att gitarren fotograferades med kameran i en Samsung Galaxy S21 5G-mobil den 17 juli 2021 klockan 13:16 inom ett väldigt begränsat område i Ludvika i Dalarna.

Ett enda foto av en gitarr kan med andra ord avslöja var en främmande person bor. Skvallerbyttan är fotots så kallade metadata – även kallat EXIF-data. Varje digitalfoto består nämligen utöver själva bilden även av en lista med data som innehåller detaljerad information om bilden.

Det inkluderar bland annat information om vilken typ av kamera och vilka kamerainställningar som har använts när fotografen tog bilden, men kan även inkludera detaljer som fotots storlek mätt i megapixlar, om det användes blixt, om och hur mycket det zoomades in, upplösning och bitdjup, komprimering samt hur högt ljusstyrkan har ökats. För de flesta spelar det ingen roll att information om kameran och dess inställningar kan bli tillgängliga tillgängliga för andra.

Det är dock bra att komma ihåg att fotots datalista även har information som anger var och när bilden togs, och det kan vara mer privat information. Om andra människor får tag på dina bilder kan de enkelt ta reda på var du har varit och när du har varit där.

Ta bort dold information

EXIF-data är bra då informationen gör det enkelt att sortera foton, men den dolda informationen kan också vara problematisk för privatlivet. Facebook, LinkedIn med flera tar ofta automatiskt bort information i foton som läggs ut, men om du själv delar en mapp med ett fotoalbum kan situationen bli en annan. Om inte du har tagit bort informationen från dina foton är det möjligt för alla du har delat bilderna med att få tillgång till varje fotos EXIF-data och därmed din privata information.

Personen behöver bara hämtabilderna och kan då med ett par Google-sökningar och inmatningar i ett koordinatsystem se var du har varit. Därför kan det vara bra att ta bort informationen innan du lägger ut ett foto på internet. Med programmet Ascomp Photo Anonymizer kan du ta bort all information från ett foto eller ett helt album, och därmed behålla din integritet även om du lägger ut ett foto. Programmet är kostnadsfritt och väntar på dig i Fördelszonen. Du behöver bara hämta och installera Ascomp Photo Anonymizer och därefter registrera dig på utvecklarens hemsida. På bara några minuter kan du ta bort EXIF-data så att det bara är du som vet var och när du tog ett foto om inte motivet avslöjar det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.