Det finns mängder med ritprogram till våra datorer, men inte blir det särskilt mycket lättare att göra fina anteckningar för det. Även simpla teckningar ser ut som något en fyraåring har gjort på dagis. Det är svårt att rita med en mus och har man inte förmågan att rita ens på papper, blir det inte bra i datorn heller.

Nu finns dock hemsidan AutoDraw som hjälper till med att göra teckningarna betydligt bättre. Det räcker att rita något, till exempel ett hus, efter bästa förmåga. AutoDraw tolkar sedan teckningen med hjälp av artificiell intelligens och kommer med förslag på objekt som liknar det som ritades. Nu är det bara att välja ett objekt bland förslagen.

Det går att ändra storleken på objekt, flytta runt dem och lägga till både fler objekt och text. När allt är klart kan teckningarna sparas i datorn för att sedan förädlas ytterligare eller användas i andra sammanhang. Saknas det till exempel någon grafik i en presentation, är det enkelt fixat i AutoDraw. Teckningarna sparas som bitmappbilder, inte som objektgrafik, i png-formatet. Det går inte heller att öppna en bild i AutoDraw för att jobba vidare med den.

Autodraw.com är en del av Googles projekt Experiments with Google, som uppmuntrar programmerare och kreatörer att använda Googles resurser för att utveckla olika verktyg och för att experimentera. AutoDraw är utvecklat av Google för att visa vad det går att åstadkomma med de resurser som står till buds. För oss vanliga användare innebär det att vi får ett program som fungerar eftersom Google sällan släpper något halvhjärtat.

Ibland kan det nästan vara svårt att skilja modern teknik från magi, men med AutoDraw får Google något så avancerat som artificiell intelligens att verka enkelt och nåbart.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.