Få saker är så fascinerande som världsrymden och resor ut i universum. Är du också väldigt intresserad av det som finns där uppe utanför atmosfären, kan du nu dekorera Windows med fräscha satellitbilder av vårt jordklot. Det finns för närvarande fler än 3 000 aktiva satelliter i omkrets runt jorden, och en del av dessa skickar tillbaka offentligt information som tidsstämplar för GPS-navigering, väderdata och fotografier av planeten.

Med programmet SpaceEye som du hittar i Fördelszonen får du tillgång till kontinuerligt uppdaterade fotografier av jordklotet sett från rymden. Programmet har tolv olika kameravinklar från fem vädersatelliter och placerar bilderna på skrivbordet i Windows. När du väl har valt din favoritkameravinkel uppdateras bilden var 10–60 minut. Satelliterna som tillhandahåller bilderna till programmet heter Himawari-8, GOES-17 (West), GOES-16 (East), Meteosat-8 och Meteosat-11 och används av meteorologer för att förutspå vädret.

De tar dock också hela tiden fotografier av vår planet och skickar tillbaka dem till jorden. Eftersom det i samtliga fall är satelliter med geostationära banor – det vill säga att de följer jordens rotation och alltid visar samma plats – kan du inte välja en vy där bilderna visar jordens rotation. I stället kommer bilderna alltid att visa samma kameravinkel – ofta omkring Syd- och Nordamerika – och de uppdaterade bilderna på ditt skrivbord kommer att visa variationer i molntäcket och solljuset.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.