Programmet XMeters lägger sig i Aktivitetsfältet i Windows 10, och med små ikoner visar det hela tiden vad som händer i datorn. Processorns alla kärnor visas så att du kan se hur mycket de belastas. Siffror visar nätverkstrafiken både till och från datorn. På samma sätt går det även att se hur mycket information som skrivs och läses från hårddisken. XMeters visar till och med hur mycket av ramminnet som används.

Genom att hålla ett öga på informationen från XMeters kan du se hur mycket ett program belastar datorn. Det går också att se när något börjar gå galet. Om det till exempel alltid är väldigt hög processoraktivitet, även när du inte har startat något program, kan det vara en god idé att titta i Aktivitetshanteraren och se hur många program som körs i bakgrunden och får datorn att gå långsamt.

En väldigt hög nätverksaktivitet skulle kunna vara ett tecken på att datorn har blivit hackad och används av någon annan för att skicka skräppost eller utföra attacker mot webbplatser. Då är det dags att undersöka datorn med antivirusprogram och leta efter sabotageprogram.

Läs guiden till programmet här.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.