Efter att ha tillbringat några veckor i sällskap med världens bästa smartklockor har jag vant mig så mycket vid att övervaka min fysiska aktivitetsnivå och sömnmönster att det inte går att förstå hur det är möjligt att klara sig utan den här tekniken.

Med den första generationens smartklockor var det i ärlighetens namn svårt att se några större fördelar. Klockorna kändes mest som dyra, klumpiga och batteritörstande accessoarer som visade vad klockan är. Så är det inte längre och de senaste modellerna fungerar lika bra för att ringa telefonsamtal som att hålla koll på avancerade hälsodata. Numera är en smartklocka en avancerad dator att bära kring handleden. Den visar meddelanden och väderprognoser, hittar rätt väg, styr musik och visar tiden. Avancerade avkännare på under­sidan tittar in under huden, inte bara för noggranna mätningar av pulsen utan även för att visa blodets syrehalt.

Klockorna fungerar som ett tillägg till mobiltelefonen och överför de uppmätta värdena som sedan presenteras i telefonen med snygga grafer. Det kan faktiskt vara bra att se hur man har ­sovit den senaste månaden.

De flesta smartklockor som säljs fungerar med både Android och iOS. Det är bara testvinnaren från Apple som endast fungerar med det egna företagets mobiltelefoner. Den som har en Androidtelefon kan glömma Apple Watch och får se sig om efter andra klockor. Det gör inte så mycket eftersom det finns riktigt lyckade smartklockor som fungerar perfekt med Android.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.