2008 började det dyka upp historier om förfalskade usb-minnen som inte alls hade så mycket lagringsplats som förpackningarna utlovade. De förekom oftast i webbutiker, men även i svenska butiker där falska usb-minnen såldes under kända varumärken. Mängder med usb-minnen på fyra gigabyte visade sig efter tester endast kunna lagra hälften så mycket.

Alla usb-minnena var tillverkade i Kina och förfalskarna hade fifflat med usb-minnenas kontrollkretsar, som bland annat styr den minne­kapacitet som Windows kan avläsa. När minnena användes i en dator visade Windows att de hade den utlovade kapaciteten. Det var först när usb-minnena började testas med programmet H2testw som usb-minnenas egentliga, och mycket lägre, kapacitet upptäcktes.

På redaktionen har vi undrat en hel del över vissa erbjudanden av usb-minnen som bara måste vara lite för bra för att vara sanna. På auktionssajten eBay finns det massor med usb-minnen på två terabyte, det vill säga lika mycket som i många hårddiskar, för priser på runt 50 kronor. Med fri frakt från Kina. Till slut ville vi veta: Går det verkligen att få så stora usb-minnen för så lite pengar?

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.