Vi sitter med fingrarna på tangenterna nästan oavbrutet när vi använder datorn, och därför är det också otroligt viktigt att vi skriver på ett bra och slitstarkt tangentbord.

Vi har testat sex tangentbord där alla egentligen är av hög kvalitet, men samtidigt skiljer de sig från varandra på olika sätt. Alla har också ett förhållandevis högt pris, men här får du även kvalitetstangenter och bra funktionalitet.

I grunden har tangentborden inte förändrats mycket de senaste 40 åren: Du trycker på en knapp och det dyker upp ett tecken på skärmen. Urvalet av de mest använda knapparna är också nästan detsamma som då.

Men som tur är har tiden ändå inte stått helt stilla: Tangentbord är idag fyllda med avancerad elektronik bakom sitt välbekanta yttre. Flera av de bästa tangentborden har inte bara inbyggd belysning, du kan även styra färgen på belysningen individuellt med varje knapp. Det kan inte bara användas till lek, utan kan till exempel ställas in för att smidigt visa snabbtangenterna i specifika program.

De sex tangentborden i testet är en blandning av trådlösa och kabelanslutna, och vi har egentligen inte föredragit det ena framför det andra. Med trådlösa tangentbord behöver du tänka på batteribyten och laddning, men i gengäld får du också större frihet. Om det finns inbyggd Bluetooth kan du även använda tangentbordet tillsammans med din surfplatta eller mobil.

Det senaste inom tangentbord är att du kan skräddarsy utseendet och själv byta ut sladd och knappar så att tangentbordet får precis det utseende du vill ha. Det är dock inget vi har lagt någon vikt vid i vårt test.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.