Surfplattorna får allt högre prestanda, de är tysta och de är lätta att hålla i. Därför är de också perfekta att ta med överallt utan att det känns jobbigt. Samtidigt är de otroligt mångsidiga apparater som kan användas till mycket. Det är lika lätt att se på strömmande film och läsa e-böcker som det är att ta del av de senaste nyheterna och gå igenom mejlen.

Många har upptäckt fördelarna med en surfplatta jämfört med en dyrare, tyngre och krångligare bärbar dator. Det är dock en detalj som ger datorn en fördel – tangentbordet. Det är lätt att skriva längre texter med ett riktigt tangentbord. Skärmtangentbordet i en surfplatta duger för kortare meddelanden och mejl, men inte för att jobba med Word. Skärmtangentbordet är segt och genererar många felslag.

Bluetooth är nyckeln Lösningen finns inbyggd i surfplattan, och den heter Bluetooth. Tack vare den trådlösa tekniken går det lika lätt att ansluta ett tangentbord till surfplattan som det är att ansluta ett par trådlösa hörlurar till den. Den som vill ta ett extra steg kan även ansluta en Bluetooth-mus till surfplattan, något som numera stöds av såväl Android som iPadOS, som är operativsystemet i nyare iPad.

Eftersom surfplattan inte tar mer plats än en veckotidning kan det kännas lite hopplöst att även behöva släpa på ett tangentbord. Det finns gott om exempel på fodral med inbyggda tangentbord till surfplattor. De tar i stort sett ingen plats alls. Problemet med dem är att de sällan ger den rätta skrivkänslan. Det vi tar upp här är riktiga tangentbord som är anpassade för surfplattor. De är små och så pass tunna att de lätt får plats i samma väska som surfplattan. Det fina med riktiga tangentbord är att skrivkänslan blir densamma som i en bärbar dator.

Alla Bluetooth-tangentbord måste paras ihop med surfplattan. När det väl är gjort en gång kommer de två enheterna att kopplas ihop direkt när de startas.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.