PC-tidningen är som bekant en Windows-tidning och därför rensar vi inte automatiskt framsidan bara för att Apples operativsystem, MacOS, kanske klarar någonting bättre än Microsofts Windows 10.

Men rätt ska vara rätt. Bildvisningen i Apples operativsystem är ett bra exempel på Apples smarta och användarvänliga metoder. När du befinner dig i en mapp med bilder på en Mac behöver du nämligen bara trycka på mellanslagstangenten för att se det första fotot i mappen i full storlek.

Sedan kan du bläddra fram och tillbaka mellan bilderna i mappen med hjälp av piltangenterna på tangentbordet. Det är blixtsnabbt och intuitivt. Lyckligtvis har Apple inte tagit patent på just den här fina funktionen i sitt system.

Därför finns programmet QuickLook som ger exakt samma funktionalitet på Windows-datorn som du får på en Mac. Det kan du använda dig av tills Microsoft kanske själva en dag får den goda idén att låna från Apple – och bygger in en liknande funktion i framtidens Windows.

Tangentbordet i centrum

Varför är egentligen den här Apple-metoden så smart jämfört med de musklick du normalt använder för att öppna ett foto i Windows? Jo, metoden flyttar arbetsbördan från musen till tangentbordet så att dina händer och armar belastas mindre. QuickLook är inte det enda programmet som på så sätt förbättrar tangentbordets möjligheter. Vi har hittat ytterligare två och lagt dem alla tre i Fördelszonen. De tre programmen har det gemensamt att de sätter ditt tangentbord i centrum för effektivt arbete vid datorn.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.