Funktionstangenterna som sitter i den övre raden på tangentbordet är en ofta bortglömd resurs i Windows och många program. I dagligt tal kallas de F-tangenterna och bakom dem döljer det sig funktioner i Windows, Office-programmen och de stora webbläsarna. I vissa fall har samma F-tangent unika funktioner i bestämda program. F5 uppdaterar webbsidor i webbläsarna, men i PowerPoint startar tangenten bildspelet.

I andra program kan F-tangenterna mycket väl ha andra funktioner. Det finns ingen egentlig mall för vad de ska göra, det bestäms av de som gör respektive program. Det finns dock en del outtalade standardfunktioner som många följer. De funktioner vi tar upp här gäller främst i Windows, Microsoft Office och de mest kända webbläsarna.

På vissa tangentbord kan F-tangenterna ha helt andra funktioner. De används ibland för att styra funktioner i datorn. I en bärbar är det till exempel vanligt att F-tangenterna används för att ändra ljudvolym, skärmens ljusstyrka och mycket annat. Nästan alltid går det dock ändå att nå F-tangenternas originalfunktioner. I bärbara datorer och på många trådlösa tangentbord finns tangenten Fn, som står för Funktion. Håll Fn-tangenten nedtryckt och tryck på en F-tangent för att använda dess grundfunktion.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.