En bra datormus är värd sin vikt i guld. Oavsett om du använder budgetmusen som följde med när du köpte din stationära dator eller om du fortfarande bara använder pekplattan på din bärbara dator, kommer du att uppleva en enorm skillnad om du byter till någon av mössen som vi testar här. Några av mössen i det här stortestet är symmetriska och kan därmed användas lika enkelt av höger- och vänsterhänta. Andra testdeltagare är utformade så att de följer handens form vilket brukar vara bekvämare, men då passar musen endast högerhänta. En kvalitetsmus kan dessutom ge dig flera fördelar om du har svårt att använda en budgetmus eller den bärbara datorns pekplatta. På en del möss går det till exempel att variera hur tung musen ska vara med hjälp av små metallvikter, eller ändra musens form genom att byta ut delar av chassit för att passa din hands form bättre.

De flesta möss har dessutom specialiserade inställningsprogram för att ändra hur musen ska fungera. Funktionerna för höger och vänster musknapp vill du kanske inte ändra, men för andra knappar kan det vara praktiskt att ändra vilka uppgifter de ska utföra. Med en knapptryckning kan exempelvis muspekarens hastighet ändras, till exempel för att tillfälligt sänka hastigheten om du utför bildredigering som kräver hög precision. Det går att få en fingervisning om musens precision genom att titta på dess CPI-tal som finns i schemat längst bak i testet. Ju högre tal, desto högre precision. Om du är vänsterhänt är utbudet av möss inte lika stort som om du vore högerhänt. Det finns dock möss även för dig, men då är det nästan uteslutande symmetriska möss som passar oavsett vilken hand du använder.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.