Trådlösa nätverk är en fantastisk uppfinning som vi numera tar för självklar, men som många av oss vet har tekniken också sina begränsningar. Wi-Fi bygger på radiovågor och sådana störs lätt ut av allt möjligt, från vattenrör till andra apparater som sänder ut radiovågor. Ibland störs signalen ut så mycket att nätverket försvinner. I stora hus med många tjocka väggar är det därför svårt att upprätthålla ett trådlöst nätverk överallt.

En lösning på det problemet är meshnätverk. Bakom namnet döljer det sig en smart teknik som bokstavligen får det trådlösa nätverket att hitta vägar runt hindren. Hemligheten avslöjas i ordet mesh, som betyder nät. Ett meshnätverk består av ett nätverk av flera routrar. En av dessa meshroutrar ansluts som en vanlig router till modemet, medan de andra routrarna i systemet placeras ut runt om på strategiska platser i hemmet. Routrarna skickar sedan trafiken mellan sig och kan styra signalen så att den alltid blir så stark som möjligt i en viss punkt inom täckningsområdet. Det går att ansluta ännu flera routrar för att på så sätt i princip täcka in ett hur stort hem som helst.

En bonus är om alla meshroutrarna har fasta nätverksuttag för enheter som inte är trådlösa utan behöver anslutas till nätverket via kabel.

Det vanliga är att installationen av ett meshnätverk görs via en app i mobilen. Vår erfarenhet är att den här typen av nätverk är enklare att installera än traditionella routrar.

Fördelen med meshtekniken är att nätverket blir större, alltså att räckvidden ökar. Nackdelen är att hastigheterna i nätverket blir lite lägre än från en traditionell router i samma prisklass.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.