En e-boksläsare är egentligen en ganska märklig produkt. Det smarta med dem är faktiskt dess begränsningar. Vi slipper braskande färgskärmar med miljontals färger och snabba processorer som ska klara de allra senaste apparna. I stället får vi en apparat som är i perfekt samklang med det den är avsedd för – att läsa böcker i lugn och ro. De är bättre verktyg för läsning än surfplattor och i många delar är de faktiskt överlägsna tryckta böcker.

Det är stora skillnader på hur innehåll överförs till e-boksläsarna. Vissa har egna inbyggda bokhandlar, som till exempel Amazon Kindle Paperwhite. I andra e-boksläsare måste böckerna först hämtas till datorn och sedan flyttas till e-boksläsaren via usb. Alla de testade produkterna klarar flera olika format och det är till exempel bra att kunna läsa manualer och andra dokument i pdf-format.

Alla enheterna har inbyggt skärmljus som kan tändas och släckas efter behov. Ljusstyrkan kan anpassas efter olika förhållanden och till exempel dras ner för att inte störa andra medan man ligger och läser i sängen kvällstid.

Den största fördelen med en e-boksläsare jämfört med en surfplatta är att det inte är några problem alls att läsa en bok i fullt dagsljus. Det beror på att den skärmteknik med elektroniskt bläck som används får skärmen att likna en tryckt boksida.

En annan fördel med den här skärmtekniken är att den drar betydligt mindre ström än skärmen i en surfplatta. Därför räcker också batteriet i veckor.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.