Microsoft har återigen höjt ribban för vilka datorer som får installera Windows 11.

I den kommande uppdateringen Windows 11 24H2 måste datorns processor uppfylla ännu ett krav - POPCNT, som är en instruktion som hjälper processorn att räkna antalet 1:or i en binär representation.

Varför just denna komponent krävs i Windows 11 24H2 är fortfarande okänt, men det kan ha att göra med Microsofts ökade fokus på artificiell intelligens i operativsystemet.

Med WhyNotWinAI kan du snabbt kontrollera om datorns processor innehåller denna viktiga instruktion och därmed kan installera 24H2-uppdateringen.

Så här gör du:

1: Starta WhyNotWinAI och aktivera reglaget vid Use AI-driven checks.

2: Klicka på Check compatibility.

3: Vänta ett ögonblick. Om du får en varning från Windows Firewall, acceptera applikationens åtkomst till webben.

4: Bläddra nedåt på resultatsidan tills du ser punkten CPU supports POPCNT instruction. Om objektet visas i grön färg kan din dator installera Windows 11-uppdateringen. Om färgen är röd har datorn tyvärr misslyckats med testet.

OBSERVERA:

Klicka på Hämta programmet och packa upp ZIP-filen. Du måste nu starta programmet WhyNotWinAI.exe och köra det utan installation.

**Programmet kräver Microsofts tillägg .net 8.0.2. Om du inte redan har detta tillägg installerat på datorn kan du hämta det här.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.