Röra på det fysiska skrivbordet kan vara stressande för de flesta. Varför? Det är trots allt sällan skrivbordet är så överfullt att det inte finns plats för våra saker. Nej, problemet är kort och gott att oreda bidrar till dålig arbetsmiljö, där det är svårt att koncentrera sig när blicken ständigt fångas av irrelevanta prylar som man helst av allt skulle vilja ignorera.

Det är likadant med röra på datorn. Personligen blir jag väldigt irriterad på alla appar som är förinstallerade i Windows. De ligger där på datorn, även om jag med säkerhet aldrig någonsin har tänkt använda dem. Vissa av programmen dyker då och då upp i användargränssnittet, eftersom Microsoft vill göra oss uppmärksamma på deras förträfflighet. Till exempel har du säkert lagt märke till genvägar till OneNote och Xbox på Start-menyn.

Det har i alla fall jag, och varje gång tänker jag samma sak: ”Varför är det så här? Jag har inte bett om det här.” Min poäng är att oordning inte är ett problem för att det tar upp plats, utan för att det stör. De inbyggda apparna i Windows tar inte upp mer än några få megabyte vardera, men de är ändå så påträngande att jag helst bara vill ta bort dem.

Två program städar upp åt dig

Appar är inte de enda detaljer som är störande i Windows. Till och med Utforskaren är fylld av genvägar och annat som du knappast använder och som inte gör mer än att avleda din uppmärksamhet. Det stora området i mitten av Utforskaren som kallas Innehållsfönstret av Windows, visar till exempel som utgångspunkt en lång lista med de senast använda dokumenten och mapparna. Kanske användbart för några, men för mig snarast en visuell distraktion som jag aldrig bett om.

Båda problemen tar vi hand om i den här artikeln, där vi presenterar två kraftfulla program. Det ena är O&O AppBuster som du kan använda för att ta bort appar. Det gäller både Microsoft-klassiker som OneNote och en rad bakgrundsprogram som du knappast har hört talas om, men som Microsoft har valt att ge dig om du mot all förmodan skulle fatta intresse för dem.

Det andra programmet är Win PrivacyFix från Abelssoft som bland annat kan ändra stilen i Utforskaren så att det blir mer lättöverskådligt. Det är ett kommersiellt program som kostar 110 kronor. Vi på PC-tidningen har dock lyckats få till ett avtal som innebär att du får programmet utan kostnad när du hämtar det i Fördelszonen och registrerar dig med din e-postadress. Programmet finns i två versioner som är i stort sett likadana, men som är optimerade för Windows 10 och 11, så du behöver bara välja den version som passar datorn.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.