I både Windows 10 och 11 fins det en smart funktion som hälper till att hålla datorn säker: När du skapar ett nytt användarkonto på datorn kan du bestämma om användaren ska få tillgång till ALLT på datorn – och därmed vara en administratör – eller bara en vanlig användare, som till exempel inte kan installera program utan administratörens godkännande.

Användarkontot du skapade när du installerade Windows eller började använda datorn för första gången är alltid administratör.

Skyddar mot program

Som ett extra skydd får installerade program som standard inte komplett behörighet att göra ändringar på datorn. Det ser till att du inte av misstag hämtar program som omedelbart ger sig på att göra irreparabel skada i Windows.Säkerhetsfunktionen innebär tyvärr samtidigt att vissa program inte kan fullfölja sina syften, eftersom de begränsas av samma säkerhetsfunktion i Windows.

Därför kan du i vissa fall behöva tvinga ett program att köra som administratör, så att det bland annat får skapa, radera och redigera filer och inställningar på datorn. Det kommer till exempel att vara nödvändigt om du vill använda verktyget SFC i Kommandotolken för att skanna Windows och hårddisken efter fel och om du vill använda optimeringsprogram. Här visar vi hur enkelt du får Windows att starta ett program som administratör – både via Start-menyn och från Utforskaren eller skrivbordet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.