År 2015 kom Windows 10 till världen, och med det följde en kontinuerlig utveckling av operativsystemet varje halvår uppdateringar lade till stora och små funktioner funktioner. Det sättet att hantera Windows har vi vant oss vid under de senaste fem sex åren, och de flesta av oss hade nog också föreställt oss att det skulle fortsätta så även i framtiden.

Alla kan få Windows 11

Därför var det en överraskning när Microsoft sommaren 2021 meddelade att Windows 10 skulle ersättas av ett Windows 11. Visserligen fortsätter Windows 10 få uppdateringar fram till 2025, men de flesta som köper en ny dator nu får en dator som är född med Windows 11.

Dessutom kommer många av de datorer som sålts under åren fram till 2021 att vara tillräckligt moderna för att få Windows 11 som en uppgradering av Windows 10. Det innebär att det löpande kommer att ske en allt större förflyttning mot Windows 11. Tidigare fick man ta fram plånboken när Microsoft lanserade en ny version av operativsystemet, men det ändrade sig med lanseringen av Windows 10 och gäller fortfarande för Windows 11.

Du kan alltså hämta den nya versionen av Windows om datorn redan är utrustad med Windows 10, och kanske har du redan fått Windows 11. Den riktigt stora utmaningen är att Windows 11 ställer mycket högre krav på hårdvaran än tidigare och därför kommer många inte att kunna installera det nya operativsystemet. Om datorn däremot lever upp till kraven kan du kostnadsfritt hämta Windows 11 via Windows Update.

Windows som du känner igen det

Många grundläggande funktioner i Windows 11 är i stort sett identiska med dem i Windows 10, och därför kommer du att märka att nästan alla program som fungerar i Windows 10 också fungerar i Windows 11. Det har gjorts en del ändringar med utseendet av den nya Windowsversionen, och det ser du redan när du kommer till skrivbordet första gången.

Aktivitetsfältets ikoner och Start-menyn finns nu i mitten av skärmen istället för att sitta på vänster sida där de annars har legat sedan 1995. Nya ikoner har också tillkommit och alla fönster har fått rundade hörn. Även om mycket har gjorts fungerar Windows 11 på i stort sett samma sätt som du känner igen från Windows 10.

Därför är det väldigt enkelt att komma igång med Windows 11. I den här serien tittar vi närmare på alla intressanta delar av Windows 11 och du kan avsnitt för avsnitt lära dig hur du utför de viktigaste uppgifterna i den här nya versionen av världens vanligaste operativsystem.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.