Vem bestämmer vilka inställningar du använder på din Windows-dator? Det ska jag berätta för dig. Det gör Microsoft. Folket bakom Windows har en lång tradition av att handplocka funktioner, verktyg och inställningar som de tycker vi ska fokusera på. De utvalda inställningarna placeras mycket synligt och lättåtkomligt på bekostnad av alla andra.

Windows inställningar innehåller ett antal av dessa verktyg som Microsoft har hjälpt genom nålsögat. Andra inställningar har kasserats under årens lopp eftersom de kanske inte var så populära att de behövdes i det ”riktiga Windows”. En del har stannat på gamla platsen för inställningar: Kontrollpanelen. I takt med att åren gått och nya Windows-versioner släppts, så har dock Kontrollpanelen hamnat i bakgrunden. Så långt bak att den kan vara svår att hitta, även för en erfaren Windows-användare.

De helt dolda indstillingarna

Ändå finns det inställningar som är ännu mer dolda. En del av dem är så specialiserade och marginaliserade att Microsoft inte ens har gett dem en plats i kontrollpanelen. Med andra ord går det inte ens att ”klicka sig fram” till dem. Totalt innehåller Windows exakt 208 mer eller mindre utmärkta verktyg och inställningar, och i praktiken finns det bara en plats där du kan få en överblick över alla 208.

Det handlar om en plats som Microsoft aldrig har berättat om. Det är en plats vi kallar ”supermappen” i den här artikeln, och den kallas ibland också för ”Gud Mode”, alltså Gud-läget. För att få tillgång till supermappen måste den skapas med en hemlig kod, vilket görs på skrivbordet. Hur detta går till beskriver vi i den här artikeln. När mappen är på plats har du en genväg till en stor kontrollpanel som innehåller alla 208 inställningarna.

Egentligen är det en mapp som vilken annat mapp i Utforskaren som helst, vilket innebär att inställningarna kan sorteras alfabetiskt, efter ämne eller på vilket annat sätt du vill. När du har lärt dig använda mappen på rätt sätt har du öppnat en dörr till alla Windows specialinställningar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.