I flera år har Microsoft inhämtat data från oss användare när vi använder Windows genom att övervaka vad vi gör och registrera hur vi använder datorn. Argumentet för den här datainsamlingen är att Microsoft ska förbättra operativsystemet och göra relevanta förändringar som baserar sig på hur vi faktiskt använder datorn. Men alla vill inte dela med sig av sina aktiviteter (oavsett hur oskyldiga de är) till andra, och Microsoft har under årens lopp fått kritik för att de övervakar vad användarna gör lite väl mycket.

Därför har företaget nu gjort det möjligt att begränsa vad du delar. Det görs genom att anpassa inställningarna i Windows, något vi kommer att hjälpa dig med tack vare guiderna i den artikeln.

Fem ändringar som gör skillnad

Microsoft själva gör nämligen inte mycket för att berätta hur du skyddar din integritet när du använder datorn. Lyckligtvis är det relativt enkelt att få stopp på flödet av information som registreras och delas när du väl vet vad du behöver göra. Med inställningarna i Windows kan du förhindra att Microsoft får veta vila appar och program du använder, vilken musik och vilka videofilmer du spelar upp, var din dator befinner sig och vilka webbplatser du besöker.

Dessutom har flera program som standard tillgång till datorns mikrofon och webbkamera, men du kan att välja bort detta. Allt som krävs är att du vet vad du ska göra. Här kommer vi att visa dig, steg för steg, hur du kan använda fem viktiga inställningar för att hindra Microsoft från att övervaka vad du gör på datorn. Sekretessinställningarna som vi kommer att gå igenom finns i både Windows 10 och 11.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.