Förändring behöver inte vara något negativt. När man däremot verkar göra det bara för förändringens egen skull, till synes utan någon substans bakom, då gränsar det till ett rent ofog. Så kan det kännas när man använder Windows 11, inte minst om man är mycket mer bekant med Windows 10. På många sätt är Windows 10 och 11 väldigt lika, med inställningar och funktioner som är i princip desamma.

Men det finns många skillnader, och emellanåt kommer du att upptäcka detaljer som ändrats i Windows 11 jämfört med Windows 10. Det inkluderar bland annat den pågående flytten från gamla kontrollpanelen till nya inställningsmenyn. I Windows 11 har även hantering av energischeman flyttat ut från kontrollpanelen. I Windows 11 har Microsoft även haft en tendens att flytta flikar från positionen längst upp till en meny som ligger längs den vänstra sidan. Det omfattar bland annat Inställningar, Aktivitetshanteraren och flera andra klassiska funktioner.

Förstå den nya uppbyggnaden

Här har vi valt ut sju grundläggande funktioner i Windows 11 som ser lite annorlunda ut än i Windows 10. När du har lärt dig hur dessa uppgifter utförs i Windows 11, kommer du att förstå att även många av de andra funktionerna i Windows 11 är gjorda på ett annat sätt än i Windows 10, och inte minst hur de är uppbyggda.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.