Filhanteringsverktyget Utforskaren har spelat en central roll i Windows sedan datorns barndom. På de allra flesta datorer är Utforskaren det mest använda programmet, om inte det mest använda alla kategorier. Det är nästan omöjligt att klara sig igenom en dag vid datorn utan att ha använt Utforskaren. Om det inte vore för det här verktyget skulle det nämligen vara omöjligt att navigera bland filer och mappar på datorn.

En funktion har dock alltid saknats i Utforskaren: att kunna arbeta med flikar. Idén att dela upp fönstren i flikar har funnits i åratal och hittills har den enda lösningen varit att använda sig av tredjepartsprogram som antingen lade till flikfunktionen i Utforskaren alternativt introducerade ett helt nytt filhanteringsverktyg för Windows. Det behövs dock inte längre, för nu finns riktiga flikar, som vi känner igen från till exempel nästan alla webbläsare, äntligen i Utforskaren.

Enklare att flytta filer

Som en del av den senaste systemuppdateringen har Microsoft lagt till de så hett efterlängtade flikarna i Utforskaren i Windows 11. Det innebär att det blir enklare att kopiera och flytta filer på datorn, vilket är extra användbart om du håller på med ett större arbete på datorn. Genom att arbeta med flikar slipper du fylla skrivbordet med öppna Utforskarenfönster för att flytta filer och mappar. Istället är allt samlat i ett programfönster där du snabbt och enkelt kan växla mellan flikar, precis som i webbläsare som exempelvis Microsoft Edge eller Google Chrome.

Om en fil ska flyttas från en mapp till en annan behöver du bara klicka på filen, hålla ned musknappen och dra filen till en av flikarna. Det är ett välkommet tillägg med flikar i Utforskaren i Windows 11, och du kan göra mycket med den här nya funktionen. Ändå finns det sådant som vi fortfarande saknar.

Nu kan du

 • Använda kortkommandon: Flikar kan öppnas och stängas genom att använda Ctrl + T och Ctrl + W. Det går även att växla mellan flikar med Ctrl-tangenten + Tab. Det krävs lite tillvänjning för att använda kortkommandona, men de gör arbetet i Utforskaren både enklare och snabbare.

 • Dra filer mellan olika flikar: Det är enkelt att flytta en fil till en ny flik genom att klicka på filen, hålla ned musknappen och dra filen till en annan flik.

 • Dra mappar mellan olika flikar: Mappar kan också enkelt dras mellan öppnade flikar på samma sätt som filer.

 • Flytta på flikarna: Genom att klicka på en flik och hålla ned musknappen går det att ändra flikarnas placering i flikfältet.

 • Öppna mappar på en ny flik: Du kan öppna en mapp som en ny flik genom att högerklicka på mappen och välja Öppna i ny flik.

Det här kan du inte göra ännu:

 • Flytta flikar mellan fönster: Det går inte att flytta en flik från ett Utforskarfönster till ett annat.

 • Spara flikarna till nästa gång: Det går inte att spara flikarna, så att de öppnas per automatik nästa gång du öppnar och vill använda Utforskaren. Flikarna måste öppnas manuellt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
 • Som prenumerant får du:
 • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
 • Steg för steg-guider på svenska
 • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
 • Tester av nya produkter
 • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
 • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.