På 1990-talet, när datorer använde Windows 95, Windows 98, Windows Me och andra sedan länge bortglömda Windows-versioner, var det vanligt att behöva installera om hela operativsystemet. På den tiden krävdes det inte speciellt mycket för att Windows skulle börja bli instabilt, och alltför ofta hände det konstiga saker även om man inte installerade något alls.

Idag är Windows 10 och 11 mycket stabilare, och båda versionerna av Windows har många utmärkta funktioner som kan hjälpa dig om Windows inte längre reagerar som när datorn var ny. Bland annat kan verktyg och funktioner som Systemåterställning eller en återställning kan lösa problemet.

Dags att ta till storsläggan

En ominstallation är den mest omfattande åtgärd du kan göra på datorn. Den tar bort alla spår av hela Windows-installationen och placerar en helt ny installation på hårddisken i dess ställe. Det innebär att du är helt säker på att eliminera alla filer eller inställningar som orsakar problem. Men det är också en process som, precis som på den gamla goda tiden med Windows 95 och 98, tar dig tillbaka till en helt ren version av Windows, där du måste installera alla dina program och justera alla inställningar från grunden.

Det har dock blivit enklare, eftersom det gör att hämta nästan vilket program som helst från webben, plus att även Windows har blivit bättre på att installera din kringutrustning automatiskt.

Installera från ett USB-minne

Numera följer det sällan med en Windows-DVD när du köper en ny dator. Därför måste du skapa ditt eget installationsmedia med ett verktyg från Microsoft, som du kan hämta från Fördelszonen. Programmet laddar ner installationsfilerna för den senaste versionen av Windows 10 eller 11 och sparar filerna på USB-minnet du ska använda när du installerar om Windows. Installationsprocessen är ganska lätt att förstå sig på, men det är många steg och val att göra längs vägen.

I den här artikeln guidar vi dig genom ominstallationen av Windows 10 och 11. Om du inte behöver göra en ominstallation nu, rekommenderar vi att du sparar artikeln så att du har den till hands om Windows skulle ge dig oöverstigliga problem en dag.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.