Om det är något vi har lärt oss på PC-tidningens redaktion är det att folks problem med Windows är lika mångfaldiga och omväxlande som de datorer vi sitter med. Och det handlar verkligen om ett mångfald. En typ av problem som dock ofta återkommer i era förfrågningar till redaktionens Fråga oss-avdelning handlar om att inte kunna se saker ordentligt på skärmen.

Man skulle kanske frestas att tro att ett par nya glasögon skulle kunna vara rätta lösningen. Men man kan faktiskt ha problem att se saker och ting tydligt vid datorn, även om man är utrustad med en ganska bra syn för livets övriga göromål. Det finns nämligen andra mekanismer som spelar in när man sitter vid datorn.

Ett konkret problem med att titta på datorn handlar i all enkelhet om att hitta muspekaren. Det har vi nog alla varit utsatta för i större eller mindre grad. Om muspekaren till exempel ligger längst ut på sidan av skärmen eller ovanpå något som har samma färg kan den ofta bara identifieras genom att skaka runt lite med musen tills man får syn på muspekaren igen. Här kan en större muspekare hjälpa till.

Vad står det?

Ett annat problem man kan råka ut för är svårigheter att läsa texter på skärmen. Här kan ju problemet bero på att texten helt enkelt är för liten, men det kan också orsakas av dålig kontrast på skärmen. På båda dessa punkter sitter Windows inne med verktyg som åtgärdar fel och problem av den här typen. Många av oss kan egentligen läsa texten i Windows, men tycker bara att den är onödigt suddig. Här heter Windows förslag lösning ClearType. Det är en teknik som ska se till att de teckensnitt som används är så skarpa som möjligt på skärmen. För att använda verktyget måste du själv titta på textprover och välja det som känns skarpast för dig.

Microsoft känner till de problem vi kan få när vi tittar på fönster, text och grafik i Windows. Faktum är att de har dedikerat ett helt avsnitt av Windows inställningar för det här ändamålet: Hjälpmedel. Den här artikeln baseras på de många fina verktyg som erbjuds i den här delen av Windows, och vi går igenom dem på följande sidor.

Läs upp allt på skärmen

Windows verktyg kan vara till hjälp för de flesta, även personer med helt normal syn. Det gäller dock inte den mest omfattande lösningen för att göra Windows enklare att använda, den så kallade Skärmläsaren. Det använder datorns högtalare (eller hörlurar) för att berätta vad som står på skärmen när du för musen över texten.

Det är ett verktyg som du troligen bara kommer att använda om du har stora problem med synen, eftersom det kan bli lite jobbigt att lyssna på uppläsningen i längden. Men det är bra att veta att det finns.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.