Varje gång det kommer en ny version av Windows kan du vara säker på att utseendet och funktionerna kommer att förändras. Vissa saker fungerar däremot så bra, är så stabila och har blivit en så integrerad del av Windows operativsystem att det är svårt att föreställa sig att Microsoft någonsin skulle ändra eller ta bort dem.

En av de funktioneran är aktivitetsfältet, som i sin moderna version såg dagens ljus år 1995 i samband med lanseringen av Windows 95. I föregångaren Windows 3.1 staplades de öppna programmen ovanpå varandra på skrivbordet, vilket gav ett väldigt annorlunda och mer rörigt intryck. På så sätt såg den nyskapade aktivitetsfältet till att i grunden ändra hur vi använde våra datorer.

Ger en väldigt bra överblick

I och med Windows 95 och de stora förändringarna som aktivitetsfältet och Start-knappen förde med sig, blev det plötsligt mycket lättare att hålla reda på och navigera bland program och fönster som vad öppna. Aktivitetsfältet gav en enkel men helt briljant översikt över vilka program som var öppna. Det gjorde det mycket enklare att få en bra överblick över datorn, plus att det var logiskt och enkelt att växla mellan öppna program med knapparna i aktivitetsfältet.

Startknappen gjorde det dessutom enkelt att komma åt program, dokument och filer på datorn. Några år senare, 2001, släppte Microsoft Windows XP, som gav aktivitetsfältet dess ikoniska blå färgschema. Då fick aktivitetsfältet ett litet men mycket viktigt tillägg: det blev möjligt att lägga till genvägar till program i aktivitetsfältet. Det hade inte varit möjligt tidigare.

Håll kontroll på alltihop

Därmed blev det möjligt att snabbt öppna de mest använda programmen direkt från aktivitetsfältet. Samtidigt kunde användare ha konstant tillgång till Start-menyn, se vilka fönster som var öppna och snabbt växla mellan dem med musen. Med andra ord hade aktivitetsfältet plötsligt blivit den primära kommandocentralen för hela Windows, där det gick att utföra de flesta uppgifter, samt smidigt och snabbt få en tydlig överblick vad man ägnade sig åt.

Med Windows XP fick Aktivitetsfältet nya ikoner och funktioner som volymkontroll och nätverksanslutning, vilket gjorde att det blev det kanske viktigaste verktyget som fanns i hela operativsystemet.

Gör det till ditt eget

Idag har många av oss Windows 11, och aktivitetsfältet spelar en minst lika central roll nu som då. Men även om aktivitetsfältet är användbart, kan du med bara några justeringar och anpassningar göra det ännu bättre. Om du brukar ha många program och fönster öppna samtidigr kan det vara svårt att hålla reda på dem, men om du organiserar dem i grupper blir de mycket lättare att hantera.

Om det är trång på aktivitetsfältet kan du välja att göra ikoner och andra objekt och på så sätt få plats med fler på samma utrymme som tidigare. Du kan välja att rensa bort innehåll som du inte använder. Till exempel knappen som ger tillgång till aktivitetsvyn, eller genvägen till Windows inbyggda adressbok. Om du inte använder dessa verktyg finns det ingen anledning att de ska ta upp utrymme. I den här artikeln ger vi dig våra bästa tips för hur du ser till att få aktivitetsfältet som du vill ha det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.