I den grå forntiden, det vill säga före Windows 8, var det en sak som alla vi Windows-användare gjorde när vi startade en ny dator eller hade installerat om den gamla – vi installerade ett antivirusprogram. Gjorde man inte det fanns det en överhängande risk att nästan omedelbart drabbas av virus eller hackare. Gamla versioner av Windows hade inbyggda säkerhetsfunktioner som nästan var skratt- retande.

När Windows 10 lanserades 2015 hade operativsystemet ett utmärkt grundskydd redan från början, så det var inte någon katastrof om det första som installerades inte var ett säkerhetsprogram. Sedan dess har Microsoft oförtrutet förbättrat och byggt ut operativsystemets säkerhetsfunktioner, och tack vare den senaste stora funktionsuppdateringen innehåller Windows 10 så många och effektiva säkerhetsfunktioner att de närmast kan liknas vid dem som kommersiella säkerhetspaket erbjuder.

Funktionerna är dolda Av någon outgrundlig anledning är många av de mest effektiva säkerhetsfunktionerna i Windows 10 så väl dolda att du kanske inte ens vet att de finns. Som lök på laxen är flera av de senaste säkerhetsfunktionerna dessutom avstängda som standard, så om du inte på egen hand aktiverar dem har datorn ett sämre skydd än vad som skulle kunna vara fallet.

Aktivera funktionerna utan risk Vi har grävt djupt bland de väl dolda säkerhetsfunktionerna i Windows 10 och hitta åttat stycken nya inställningar som du bör aktivera för att göra datorn så säker som möjligt.

Den enda eventuella nackdelen med att aktivera alla dessa säkerhetsfunktioner är att du riskerar att få många varningar om bland annat farliga program, men det är ju ändå bättre än att inte få några varningar alls eller att du oavsiktligt installerar malware på datorn.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.