Det finns tusentals små systemfiler på hårddisken. De är visserligen väl dolda i mappar som du nog aldrig besöker, men eftersom systemfilerna är sammankopplade kors och tvärs kan även ett litet fel i en av dem välta lasset så att datorn får problem. I bästa fall ställs du inför olika felmeddelanden – i värsta fall kraschar Windows-verktyg och program. När du till exempel installerar ett nytt program läggs filer till i datorn. Det medför bland annat ändringar i systemregistret, och som vi ofta har beskrivit här i tidningen kan det ställa till med ett rejält datorkaos.

Det krävs inte mycket för att du ska få problem. Ibland räcker det att en enda fil är skadad eller helt enkelt ligger på fel ställe på hårddisken.

Ta bort felmeddelanden

Men vad gör du om du stöter på ett fel efter en programinstallation? Det vi i alla fall inte kan rekommendera är att börja ändra i systemregistret på egen hand. Det är förbehållet experter. Du kan avinstallera programmet, men det är inte en garanterad lösning eftersom den kan lämna kvar databasposter och filer på datorn. Därmed kan problemet finnas kvar även efter att programmet har lämnat datorn. I stället ska du använda dig av superlösningen systemåterställning. Det är ett verktyg som har varit en central del av Windows i över tjugo år.

I den här guiden visar vi hur du snabbt vrider tillbaka tiden om ditt system har drabbats av ett smärre eller allvarligt fel. Lösningen kräver förberedelser och tillbörlig aktsamhet från din sida, för systemåterställning fungerar bara om du på förhand har skapat det som kallas för en återställningspunkt. Det är en typ av säkerhetskopiering av Windows systemfiler som du ska använda när du vill återgå till en tidigare tidpunkt i Windows. Den här artikeln vill alltså gärna påminna dig om att skapa en återställningspunkt varje gång du planerar att göra en större förändring på datorn.

Dina dokument är inte i fara

Observera att systemåterställning inte påverkar dina dokument och andra privata filer. De dokument, bilder och andra personliga filer som du har på datorn finns kvar efter en systemåterställning, som bara ändrar i system- och programfiler. Det är helt enkelt ett mirakelmedel som får Windows att fungera bra igen med hjälp av äldre filer. Som vi visar på följande sidor är det enkelt att skapa en återställningspunkt. Windows skapar dock själv återställningspunkter när systemet exempelvis ska installera en större uppdatering.

Vissa program frågar också om Windows ska skapa en återställningspunkt när programmet installeras. Det gäller oftast program som anpassar Windows genom att ändra på poster i systemregistret. Dessa återställningspunkter kan också användas om du upplever ett plötsligt problem i Windows.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.