Om det är något som verkligen kan skapa irritation så är det problem med nätverket: avbrutna anslutningar, låg hastighet och dålig täckning är bara några av de saker som kan göra det jobbigt att ha ett trådlöst nätverk. Lyckligtvis kan de flesta internetproblem lösas om man vet hur man ska gå tillväga. En av de saker som kan vara riktigt jobbiga är om datorn inte automatiskt växlar över till det snabbaste eller starkaste nätverket. Idag har de flesta av oss fler än ett nätverk hemmaoch en majoritet av våra routrar har både 2,4 GHz- och 5 GHz-anslutning – vissa har till och med en tredje anslutning på 6 GHz.

Styrkor och svagheter

Dessa olika anslutningar har sina styrkor och svagheter, och beroende på vad du gör på datorn och var du befinner dig i hemmet kan det vara bättre att använda det ena nätverket framför det andra. För att förklara skillnaderna blir det lite tekniskt, men häng på: 2,4 GHzradiovågor är bättre på att tränga igenom väggar och har bättre räckvidd, medan 5 GHz och 6 GHz ger betydligt högre hastigheter.

Det kan nästan jämföras med en bil: Medan 2,4 GHz är som en ganska långsam bil som har en lång räckvidd, är 5 GHz och framför allt 6 GHz mer som en sportbil som kör snabbt men inte har lika lång räckvidd. Ibland behöver man den ena och ibland behöver man den andra. Det är precis samma sak med datorn, beroende på vad du gör på den och var du befinner dig med datorn. Därför är det också viktigt att datorn automatiskt kan växla till det bästa tillgängliga trådlösa nätverket.

Väl dold i inställningarna

För att få det att fungera måste du ändra inställningarna i Windows för det som kallas roaming-aggressivitet, vilket är något som de flesta vanliga datoranvändare inte känner till. Detta beror förmodligen på att Microsoft av någon outgrundlig anledning har dolt den här funktionen mycket väl i kontrollpanelen. Med den här inställningen väljer du först att datorn automatiskt ska söka efter andra nätverk, och sedan ändrar du aggressiviteten för roaming så att datorn automatiskt växlar till den anslutning som är snabbast och starkast, och inte alltid är låst till att använda samma nätverk.

I den här artikeln visar vi dig steg för steg hur du ändrar inställningen i Windows 10. Har du Windows 11 är proceduren exakt densamma.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.