Innan Windows installerades på nästan alla världens datorer användes DOS-program för arbetet med datorn. Ett av dessa var Norton Commander, en så kallad filhanterare med två praktiska mappfönster vilket gjorde det extremt enkelt att hantera filer.

FreeCommander påminner om sin numera nedlagda föregångare, och det finns en anledning till att konceptet har överlevt i mer än 30 år. FreeCommander gör det enkelt att exempelvis kopiera filer mellan två olika mappar, utan att man behöver hoppa fram och tillbaka, som i Utforskaren i Windows.

Som vi kommer att visa kan FreeCommander även användas för att bland annat jämföra innehållet i två mappar innan du kopierar eller flyttar filer. Det är praktiskt om du till exempel ska kopiera bilder från kamerans minneskort men bara vill kopiera de senaste bilderna som du inte har kopierat tidigare. Då markerar FreeCommander på egen hand bara de filer som saknas på datorn, så att det blir enkelt att kopiera dem.

FreeCommander är intuitivt uppbyggt med en mängd bra funktioner. I den här guiden går vi bara igenom de mest grundläggande verktygen, men eftersom programmet är på svenska rekommenderar vi att du går på upptäcktsfärd och utforskar vad programmet klarar av.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.