En majoritet av oss som använder Windows i det dagliga arbetet utnyttjar förmodligen bara några få procent av de möjligheter som Windows 10 faktiskt erbjuder. Vanligtvis navigerar vi på Start-menyn, öppnar en webbläsare för att besöka hemsidor eller använder det inbyggda ordbehandlingsprogrammet för att skriva dokument.

PC-tidningens läsare kan lite mer än de flesta och använder kanske också Windows för att skapa partitioner på hårddisken eller för att återställa datorn med Windows systemåterställningsfunktioner. Men detta är fortfarande bara funktioner som du hittar på ytan av Windows.

Lite längre ner i systemet finns ännu fler användbara funktioner som få känner till. Den omfattande katalogen av kända och okända funktioner i Windows beror på att operativsystemet har flera decennier på nacken och att nya funktioner har tillkommit löpande. Samtidigt har många av de ursprungliga möjligheterna bevarats.

Förr i tiden hade man turen att det följde med en handbok när man köpte en ny Windows-version eller en ny dator med Windows. I dag är de kompletta användarhandledningarna skrotade och du får istället söka på nätet eller prova dig fram i Windows om du vill hitta mer än de alternativ som ligger redo för dig på skrivbordet eller Start-menyn.

Det har vi gjort här på PC-tidningen och hittat 21 utmärkta funktioner som är mer eller mindre dolda i Windows 10. Det betyder att du enkelt kan utöka den verktygslåda av funktioner som du känner till och använder i Windows, så att du röra dig ännu mer hemtamt i operativsystemet. De flesta funktioner som vi visar vägen till i den här guiden är faktiskt så smarta och oumbärliga att det kan verka besynnerligt att Microsoft har valt att de ska vara näst intill dolda.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.