Det är få funktioner i Windows har varit en del av operativsystemet lika länge som urklippshanteraren, och med den möjligheten att kopiera exempelvis text från ett ställe och klistra in den på ett helt annat ställe. Den befintliga versionen av urklippshanteraren har varit näst till helt oförändrad sedan Windows 95. Då blev det dessutom möjligt att kopiera och klistra in filer i Utforskaren med samma kortkommandon som med text och annat från dokument.

I tidigare versioner av Windows gjordes filkopiering med tangenterna F7 och F8 i det som kallades Filhanterare. Kopieringsfunktionen i Windows är så grundläggande och oumbärlig att när tangentbordskombinationerna Ctrl + C och Ctrl + V sitter i fingrarna, uppstår konstant situationer på datorn där man har nytta av dem. Det är först i Windows 10 och 11 som det har hänt något med verktyget, så nu har det tillkommit ytterligare ett kortkommando:

Med hjälp av Windows-tangenten + V öppnas den nya och utökade urklippshanteraren, där det går att se alla objekt som har kopierats ända sedan datorn senast startades om. Med den nya funktionen kan du fritt välja det som du vill infoga på en ny plats.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.