När Windows 10 ersatte Windows 7 för sex år sedan förändrades många välkända Windowsfunktioner så radikalt att många användare inte kände sig hemma i det nya operativsystemet. De längtade helt enkelt tillbaka till Windows 7 av flera orsaker, inte minst på grund av vad som hände med Windows Update. Plötsligt hade Microsoft tagit bort alla former av medbestämmande från användarna. Nu skulle minsann Windows uppdateras när Microsoft ville det. Därmed basta.

I praktiken ledde detta till tvingande omstarter även om man arbetade med viktiga dokument. Dessa kunde komma utan förvarning bara för att Windows 10 skulle uppdateras enligt Microsofts order. Så illa är det dock inte längre.

Våra läsare tycks vara uppdelade i två grupper vad gäller uppdateringar till Windows: På den ena sidan finns de som tycker att uppdateringsfunktionen fortfarande är för envis och bestämmande. De vill ha mer kontroll över när uppdateringar får installeras i datorn. Läsarna på den andra sidan däremot är oroliga för att uppdateringarna installeras för snabbt. De vill hellre att eventuella fel i uppdateringarna åtgärdas först innan de installeras i deras datorer.

Det finns också de som vill ha alla de stora uppdateringarna så fort det går. De vill vara först med att testa alla nyheter samtidigt som eventuella fel och brister i Windows rättas till.

Nu går det faktiskt att lösa mycket av det här. Med de senaste större uppdateringarna av Windows 10 har det tillkommit en rad nya funktioner i Windows Update. Det går till exempel att sätta uppdateringar i pausläge, så att de inte installeras förrän det passar dig. Omvänt finns det numera ett verktyg för att installera uppdateringar omgående, vilket de som inte orkar vänta uppskattar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.