Året är 1992. En man sitter vid sin dator och skriver ett Word-dokument. Datorn har inte internet ... eftersom internet ännu inte har uppfunnits. Orden i dokumentet är hans egna. Ingen annan känner till dokumentet han skriver. I alla fall inte förrän han visar någon vad som står på skärmen eller skriver ut texten.

30 år har gått och världen har blivit helt annorlunda. Vi har långsamt vant oss vid det: Inget på datorn är helt och hållet vårt eget längre. Efter att internet gjorde entré skickas all information fram och tillbaka mellan datorer. Mannen med dokumentet kan på en sekund visa dokumentet för sin vän på andra sidan jorden. Ny teknik har gjort det möjligt. De flesta av oss kan hålla med om att det är en enorm förbättring. Saker och ting har blivit enklare, arbetsbördan lättare och nya möjligheter till kommunikation dyker upp varje år.

Den osynliga kommunikationen

Det finns dock en skuggsida. För medveten kommunikation på nätet mellan vänner är en sak. Den tysta kommunikationen i bakgrunden är något helt annat. Alla de små datapaketen som skickas till och från datorn utan att du är medveten om det. Det är på många sätt något som har krupit in under huden på oss. När du använder webbläsaren är du medveten om att någon tittar från läktaren.

Vi känner till cookies som talar om för annonsörer vilka webbplatser vi har besökt tidigare, så att de kan anpassa annonserna efter våra intressen. Vi vet att Google tjuvläser när vi använder Gmail. Vi vet också att Facebook använder våra personuppgifter. Avsaknaden av privatliv är ofta synlig när vi rör oss på internet.

Vad tillåter du Windows att göra?

Men hur står det till med Windows? Det är väl inte en del av internet? Jo, det är det. Det vi gör på vår egen dator och i vårt eget Windows är lika mycket föremål för ”nyfikenhet” som våra vanor på nätet. Det gäller i stort sett alla hörn av operativsystemet.

Microsoft vet till exempel vilken hårddisk du har. De känner till namnet på ditt nätverk och vilka program du senast har använt. Informationen om dessa saker – och mycket, mycket mer – skickas till Microsoft hela tiden och i en skala som få av oss tänker på. Om du inte har varit uppmärksam har du själv gett tillstånd till Microsofts insamling av information när du installerade operativsystemet. Nu kanske du föreställer dig ett jättekontor där Microsoft-anställda tittar på medan ”Svensson” lägger patiens på datorn.

Så är det givetvis inte. Information som skickas till Microsoft är anonymiserad och har i huvudsak till syfte att hjälpa Microsoft att göra Windows bättre – och att förbättra säkerheten på datorn. Det är dock inte alla saker som gör Microsoft glada, som dessutom gör ditt liv bättre. Du måste fatta ett beslut om vad du vill dela med Microsoft. Ett utmärkt exempel på en intressekonflikt mellan dig och Microsoft är det så kallade Annons-ID som tillåter Microsoft att visa riktade annonser mot dig baserat på de saker du har gjort i Windows och med programmen.

Det är inte alls säkert att du vill att information om dina intressen ska ligga på Microsofts servrar, där exempelvis ett hackerangrepp kan ge fel personer tillgång till dem. Microsofts telemetri kan bli lite för omfattande.

Microsoft låter dig bestämma

Microsoft är medvetna om att få av oss vill skicka allt vi gör till dem. I Windows går det därför att stänga av de olika datainsamlingarna om du inte vill att exempelvis det du skriver i appar ska skickas till Microsoft.

Inställningarna är dock utspridda över hela operativsystemet och det kan vara väldigt svårt att skaffa sig en samlad överblick. Här kommer verktyget WPD från Fördelszonen till undsättning: Alla inställningar finns samlade i ett smidigt fönster och det är enkelt att aktivera eller stänga av enskilda punkter.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.