”Stör ej” – ett enkelt och befriande budskap som vi har lärt oss att använda när vi är på hotell och inte vill ha städat. Vi njuter av semestern och vill gärna sova ordentligt efter gårdagens äventyr. Skylten går inte att ta miste på och respekteras i de flesta länder. Vi får lugn och ro. Vid datorn är det inte lika enkelt att förbli ostörd. Här gäller ett helt annat regelverk när du bara vill få lite arbete gjort.

Förutom alla avbrott från omgivningen, som grannens lägenhetsrenovering, behöver du också hantera de digitala avbrotten på datorn. Här handlar det inte bara om en enda knackning på dörren, utan om återkommande miniavbrott som gör det svårt att koncentrera sig på arbetet som var anledningen till att man satte sig vid datorn till att börja med. Det är stor skillnad på vilka avbrott vi välkomnar. Här är ett exempel: Om du sitter och koncentrerar dig på ett Word-dokument känns det garanterat störande att få veta att det finns en väntande uppdatering för något av dina andra program. Det lär inte råda några delade meningar om det. Det är helt enkelt inget du vill ta ställning till just nu.

Ett meddelande om ett mottaget mejl kan däremot vara välkommet när du sitter med samma Word-dokument. Kanske behöver du just innehållet i det mejlet för att kunna göra färdigt texten du arbetar med. Det krävs med andra ord en hel del eftertanke för att ta ställning till avbrotten i Windows. Lyckligtvis är Microsoft väl medvetna om detta och erbjuder en rad inställningar för att hantera problematiken. I Windows 10 och 11 kan du styra exakt vilka program och appar som ska få tillåtelse att ”knacka dig på axeln” – och vilka appar som bara ska hålla truten.

Det är naturligtvis en smaksak. Du kanske inte har någon uppfattning om vilka program som hör hemma i de två kategorierna? Därför är det inte säkert att du har berättat för Windows om dessa preferenser ännu. Det hjälper vi dig med i den här artikeln.

Unna dig fullständig koncentration

Hittills har vi bara pratat om vanliga vardagssysslor, men det finns ju andra situationer vid datorn då du helt enkelt inte vill bli störd av något. Om du till exempel spelar ett spel på datorn vill du förmodligen inte bli påmind om världen utanför, så att du riskerar att göra misstag i spelet.

Samma sak om du spelar upp en film från datorn på TV:n med Chromecast. Windows-verktyget för att hjälpa till med koncentrationen heter Fokusstöd. Med det kan du till exempel ställa in att du inte vill bli störd på nätterna, när du spelar, när du använder en extra skärm och så vidare. Fokusstöd är dessutom ett nyanserat verktyg. Det går att skapa undantag för enskilda appar och larm som gärna får störa dig. Följ bara anvisningarna på kommande sidor. Med några minuters insats får du ett betydligt lugnare datorliv

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.