Oavsett vilken dator du äger och hur dyr den har varit är en sak säker: Den använder inte all datorkraft, såvida du inte instruerar den att göra det. Fabriksnya Windows-datorer har en mängd olika inställningar som kan vara aktiverade eller avstängda och därmed hämmar datorns prestanda.

Till exempel är piffig grafik och animationseffekter i menyer något som verkar prioriteras av utvecklarna hos Microsoft, och som utgångspunkt är dessa visuella detaljer påslagna i nya datorer. Energischemat är som regel inte inställt på att datorn ska prestera efter bästa förmåga, eftersom det kräver högre strömförbrukning. För att göra Windows ytterligare lite mer imponerande och omfattande har Microsoft dessutom bestämt att en lång lista med inbyggda småprogram ska köras i bakgrunden medan du använder datorn.

Det här är tre exempel som kan ha stor betydelse för datorns prestanda och gör att den kanske inte lever upp till de förväntningar du hade på den. Därför är det rimligt att det är möjligt att tacka nej till de inställningar som Microsoft rekommenderar. Istället kan du släppa lös mer kraft genom att göra några enkla justeringar. Vissa förändringar har naturligtvis större effekt än andra, men allt kan göras på ett och samma ställe.

Använd rätt inställningar

Genom åren har Windows fått allt fler inställningar som kan få det att bli snabbare. Det omfattar till exempel att sätta stopp för störande notiser som dyker upp, och genom att inaktivera transparenseffekter kan prestandan optimeras.

Allting görs i Windows, och det gäller både Windows 10 och 11. I Windows 11 har Microsoft varit flitiga med den digitala målarpenseln och fyllt operativsystemet med grafikeffekter som visserligen gör Windows snyggt att titta på men som också tär på prestandan.

Dessa effekter kan stängas av med några klick, och flera andra onödigt krävande funktioner kan också enkelt stängas av. På så sätt kan du få fart på Windows bara genom att ändra några av inställningarna.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.