En stor och nästan oöverstiglig gul vägg. Så kan det ibland kännas när man öppnar Utforskaren i Windows och möts av ändlösa rader av de små gula mapparna som används för att organisera allt det digitala ditt och datt på datorn.

Även om det är något både vackert och stringent över den ordning som finns bland de strikta raderna av gula mappar i Windows, så är det inte alltid särskilt praktiskt om du snabbt behöver hitta en viss mapp. Inte minst om det är många mappar på samma ställe, så att ikonerna och därmed även namnen på mapparna är små.

Då kan det vara både tidsoch energikrävande att hitta mappen som innehåller just de filer, bilder, musik eller program som du söker. Som tur är kan det problemet lösas relativt enkelt: Med ett nytt program som finns i Fördelszonen kan du göra något åt den gula mappväggen, så att den blir mycket mer överskådlig och enkel att använda.

Skapa enklare överblick

Med programmet CustomFolder blir det nämligen möjligt att anpassa dina mappar på olika sätt, så att de sticker ut och blir lättare att hitta. Det är till exempel möjligt att byta färg på mapparna, vilket är särskilt praktiskt om det finns en eller flera mappar som du använder ofta.

Det kan vara så att du flera gånger om dagen behöver Foton-mappen, eller kanske mappen med alla dokument och kalkylark. Genom att ge dem en kraftig färg som till exempel rött eller grönt kan du snabbt upptäcka dem i Utforskaren och behöver inte lägga tid på att leta efter dem bland alla andra mappar.

Ge mapparna nya funktioner

Det går också att ändra andra saker med mapparnas utseende med CustomFolder. Du kan ge mappar en liten ikon eller notifiering, vilket du kanske känner igen till exempel från appar på mobilen när du har ett nytt mejl eller en app vill kommunicera något.

Det är ett ganska praktiskt verktyg som du kan använda för att ange om arbetet i en specifik mapp är slutfört eller inte. Om arbetet har avslutats kan du ge det en grön ikon, om det finns arbete i mappen som fortfarande behöver färdigställas kan du ge det en röd. Ikonerna väljer du själv, och vill du hellre ha en stjärna på din mapp för att markera att den är särskilt viktig är det också ett alternativ.

Slutligen går det också att ge mappar ett annat utseende, så att mappen till exempel liknar ett skivomslag – och eftersom du samtidigt kan lägga till egna bakgrunder till mapparna kan du faktiskt få dem att se ut precis som du vill. Om du någon gång ångrar dig är det enkelt att gå tillbaka till de gamla gula Windows-mapparna du känner till sedan tidigare – det gör du med en knapptryckning.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.